Anti-crisis demonstratie

Kun je je nog herinneren dat er afgelopen zomer een groepje mensen opstond om te demonstreren tegen de structureel slechte weersvoorspellingen? De zomer begon heel slecht met veel natte dagen in juni en juli, en ons land dompelde zich onder in algehele treurigheid. Het was weer zo’n ‘typisch Hollandse zomer’, ook wel synoniem voor: waardeloos weer. De demonstranten verzamelden zich op een zaterdag in juli in Amsterdam en… prompt was het mooi weer. ‘Zie je wel’, zei de initiatiefnemer later, ‘je moet het gewoon niet pikken.’ Wat een heerlijke redenatie. Dus: als je het slechte weer zat bent, ga je gewoon demonstreren en dan krijg je wat je wilt, namelijk: mooi zomerweer. Ik wist niet dat het leven zó maakbaar was!

Als we die redenering nou eens doortrekken naar de economie. We verkeren al tijdenlang in een crisis die maar aanhoudt, als een hardnekkige regenbui in de vroege zomer van 2012. Als we daar nou eens tegen in opstand zouden komen met z’n allen? Ons er niet langer bij neerleggen? Nu zijn we allemaal reuze voorzichtig als het aankomt op het uitgeven van geld. We blijven zitten in het huis waar we zitten, stellen de aanschaf van dat nieuwe bankstel nog maar een tijdje uit – kleed erover en klaar voor een jaar – en die auto… die rijden we dan maar gewoon op. Nieuwe kleren? Ach, echt op zijn ze niet, dus we lopen de etalages met afgewende blik voorbij. En uit eten doen we alleen nog maar bij hoge uitzondering, want voor veel minder geld kun je thuis toch ook genieten met elkaar? Zo houden we met z’n allen lekker de hand op de knip. En komt de economie krakend tot stilstand. De sombere boodschap verpakt in de troonrede van Beatrix is wat dat betreft weer wat extra olie op het vuur.

Is het nou echt zo dat we minder geld te besteden hebben en passen we daarom ons uitgavenpatroon aan? Of laten we ons zo beïnvloeden door de negatieve berichtgeving in de media? Natuurlijk, als je je baan bent kwijtgeraakt of op het punt staat ontslagen te worden, ga je geen gekke dingen doen, dat is logisch. Maar, niet élke Nederlander zit in die situatie. Toch lijkt zuinigheid op dit moment het algemeen geldende credo. En dan vraag ik mij toch af: wat zou er nou gebeuren als we met z’n allen in opstand zouden komen tegen dat crisisbeeld? Als we het negatieve crisisdenken nou eens zouden verruilen voor een positieve en optimistische kijk op de economie?  We gaan niet langer uit van bedreigingen, maar focussen ons vooral op de kansen en mogelijkheden. In plaats van te somberen over ‘de magere jaren’, gaan we uit van onze eigen kracht en bestormen we de toekomst met alle positiviteit die we in ons hebben. Crisis? Wat nou crisis? Wij eisen hoogconjunctuur! Morgen met z’n allen demonstreren in Den Haag? Om 11.00 uur verzamelen op het Binnenhof? Eens kijken wat de zwartkijkers daarop te zeggen hebben. Ik zeg: doen!

Comments are closed.